חשבתם שמוצרי הדיאט שאתם קונים באמת דיאטטים?

shutterstock_126187640 LR

דל קלוריות, דיאטטי, מופחת קלוריות – הגדרות אלה אינן מבטיחות מזון בריא יותר, שמומלץ למי שרוצה להוריד במשקל ■ חלק ניכר ממוצרי הדיאט אף אינם נבדלים בערכם הקלורי מהמוצרים "הרגילים" המקבילים אליהם

בשנים האחרונות גברה בישראל המודעות לחשיבות של תזונה בריאה והימנעות מהשמנה, ואולם המצב עדיין רחוק מלהיות אופטימי. בדו"ח מבקר המדינה האחרון צוין כי 44.1% מבני 18-64 בישראל סובלים מעודף משקל ומהשמנת יתר.

לפי הדו"ח, "השמנה מוגדרת בעולם ובישראל כמחלה כרונית, הפוגעת במערכות רבות בגוף, מקצרת את תוחלת החיים ומגבירה את הסיכון לחלות במחלות לב, בסוכרת וביתר לחץ דם". הדו"ח מציין גם כי הוועדה לסימון תזונתי ומשרד התמ"ת לא פעלו מספיק להסדרת הסימון התזונתי, וכי משרד הבריאות התעכב ביישום תוכנית לאומית להפחתת נתרן במזון.

תעשיית המזון מנסה לפתור את הקושי על ידי ייצור של סוגי מזון הנחשבים לדלי קלוריות. "ברמה הכללית, תעשיית המזון עושה מאמץ לתת פתרונות תזונתיים לאנשים בעלי עודף משקל או סוכרתיים", אומרת עינת מזור, דיאטנית קלינית בשירותי בריאות כללית. "עם זאת, שיעורי ההשמנה באוכלוסייה גדלים והולכים. הסיבה לכך היא שמרבית האנשים חושבים שהם יכולים לצרוך את אותם מוצרים באופן חופשי, כשבפועל אין פתרונות קסם. צריכה מוגברת, גם של מוצרים דלי קלוריות, יכולה לגרום להשמנה".

מרכיב נוסף של הבעיה הוא הקושי והבלבול בבחירת מוצרים מתאימים. משרד הבריאות קבע לפני כמה שנים הגדרות ברורות ליצרני המזון בכל הנוגע לסימון וסיווג של מוצרים דיאטטיים. כך למשל, מוצר דל קלוריות הוא מוצר מזון שבו מספר הקלוריות אינה עולה על 40 בכל 100 גרם, ואילו במשקאות נקבע כי לא יהיו יותר מ-20 קלוריות לכל 100 מ"ל משקה. אם המוצר עומד בדרישות אלה, מותר לציין עליו כי הוא דיאטטי.

קישור לכתבה המקורית