אילו פירות יבשים כדאי לקנות והיכן הכי משתלם?

פירות יבשים - עופר וקנין

ארוז או בתפזורת, מסוכר או אורגני: לקראת ט"ו בשבט, שיחול בסוף שבוע הבא, נפתחה ברשתות המזון חגיגת הפירות היבשים. המגוון עצום, ובכל שנה צצים מוצרים חדשים

גבריאלה דוידוביץ'-ויסברג
16.01.2013

 

כעשרה ימים לפני ט"ו בשבט, רשתות המזון כבר דאגו להעביר את הפירות היבשים למדפים הקדמיים, כך שכבר בכניסה לסניף אי אפשר לפספס את התמרים, התאנים והמשמשים המיובשים, ועוד מבחר פירות יבשים מיוחדים יותר, כמו קווי, מנגו ואפילו תותים. שוק הפירות היבשים מגלגל 2 מיליארד שקל בשנה, לפי הערכות, ובסביבות ט"ו בשבט היקף המכירות גדל פי שלושה.

"בשבוע שלפני ט"ו בשבט, המכירות של פירות יבשים גדלות בדרך כלל ב-150%-170% לעומת שבוע רגיל", אומר רמי לוי, בעלי רשת רמי לוי שיווק השקמה. "הצעירים פחות מתייחסים לחג הזה, ולכן בשנים האחרונות חלה ירידה בצריכה בט"ו בשבט אצל משפחות צעירות לעומת שנים עברו, אבל במגזר החרדי רואים עלייה ברכישות, ולכן הביקוש מתאזן".

השבוע ביקרנו בסניפים של שלוש רשתות המזון המובילות, שופרסל דיל (ובתוכה גם מחלקת green האורגנית) ברחוב יגאל אלון בתל אביב, מגה בול (ובתוכה גם מחלקת עדן טבע מרקט) ברמת החי"ל בתל אביב, ורמי לוי ברמת גן – ובדקנו אילו פירות יבשים כדאי לקנות – ואיפה הכי משתלם לרכוש אותם. המסקנות לפניכם.

אם הערכים התזונתיים זהים – בחרו את המותג שמציע את המחיר הנמוך ביותר. בסניפים שבדקנו גילינו כי מגה מוכרת פירות יבשים רק מהמותג הפרטי שלה, שופרסל מוכרת מלבד המותג הפרטי גם את הפירות היבשים של שקדיה, ורמי לוי מוכר מלבד המותגים הפרטיים שלו, המותג וביכורי השקמה, גם פירות יבשים של המותג מיה.

בחלק גדול מהמקרים לא נמצאו הבדלים בערכים התזונתיים בין המותגים השונים באותה רשת, ובמקרים כאלה מומלץ לבחור את הפירות היבשים לפי מחירם. הפערים בין המותגים עשויים להגיע גם לעשרות אחוזים. כך למשל, בשופרסל אריזת 200 גרם של שקדים טבעיים של המותג הפרטי נמכרת ב-10 שקלים, בעוד שאריזה דומה מהמותג שקדיה נמכרת ב-15 שקל – פער של 50%, אף שרשימת הערכים התזונתיים של שני המוצרים זהה לחלוטין.

מבין הרשתות שבדקנו, רמי לוי ושופרסל דיל מציעות את המחירים הטובים ביותר למוצרואילו מגה מציעה מבצע משתלם למי שקונה כמות גדולה: קונים שתי חבילות ומקבלים את השלישית במתנה.

פירות יבשים בריאים – ופחות בריאים

מבדיקת 18 מוצרים שונים של פירות יבשים, במחירים הזולים ביותר שמצאנו בכל רשת, ניכר כי רמי לוי ושופרסל דיל מציעות את המחירים הטובים ביותר למוצר, כאשר בשתיהן יש כעת מבצעים שונים לקראת ט"ו בשבט. במגה בול אמנם גם הוזילו מוצרים רבים, אך בהשוואה לשתי המתחרות נמצאו אצלם המחירים הגבוהים ביותר למוצר. במגה כנראה יצאו מהנחה שבט"ו בשבט הלקוחות לא מסתפקים בחבילה אחת של פירות יבשים, ולכן יצאו במבצע שבמסגרתו ניתן לרכוש שני מוצרים ולקבל את השלישי, הזול מביניהם, בחינם. סביר להניח כי מי שירכוש במגה פירות יבשים במסגרת המבצע, ייהנה מהוזלה נוספת בהשוואה למתחרות, וייתכן כי פערי המחירים יצטמצמו בהתאם לבחירת המוצרים.

אל תתפתו לאריזות חגיגיות, הן לא משתלמות. על פי המסורת, האירוח בט"ו בשבט כולל צלחת צבעונית מלאה במבחר פירות יבשים, ולכן ברשתות המזון מציעים ללקוחות בין היתר מארזים של פירות יבשים מסודרים על צלחת, אך כמובן לא שוכחים גם לגזור על כך רווח נאה.

בשופרסל דיל, למשל, מציעים צלחת מיקס פירות יבשים של השקדיה, המכילה 800 גרם פירות יבשים הכוללים משמשים, חמוציות, תאנים, אננס, תמרים, צימוקים ושזיפים, ב-49.40 שקל – כ-6.10 שקלים עבור 100 גרם. בניסיון להרכיב את אותה צלחת מאריזות בודדות של אותם הפירות במחירים הנמוכים ביותר, התברר כי ניתן לרכוש בשופרסל דיל אריזות במשקלים שונים לכל מוצר, שמגיעות יחד למשקל של 2.35 ק"ג, בעלות של 80 שקל – כ-3.40 שקלים ל-100 גרם.

מחירי פירות יבשים ארוזים ברשתות

רשת רמי לוי מציעה מארז של ביכורי השיקמה, המכיל 800 גרם פירות יבשים, ובהם תמרים, שזיפים, תאנים, אננס, משמשים, חמוציות ופפאיה, ב-40 שקל – 5 שקלים ל-100 גרם. אם מרכיבים את הצלחת מאריזות נפרדות, מגלים כי מחירה ל-100 גרם גבוה ביותר מ-40%: במקום 5 שקלים ניתן לשלם רק 3.5 שקלים ל-100 גרם, ברכישה כוללת של 2.20 ק"ג מאותם פירות. המחיר הכולל אמנם יגיע ל-77.80 שקל, אך במחיר זה ניתן להרכיב שלוש צלחות זהות, במקום לרכוש שלוש צלחות מוכנות ב-120 שקל.

פירות יבשים אורגניים עולים מאות אחוזים יותר מפירות יבשים רגילים. התפישה שלפיה מוצר אורגני הוא בהכרח יקר יותר ממוצר רגיל, תקפה לחלוטין בכל הנוגע לפירות יבשים. מצאנו פערי מחיר של מאות אחוזים בין הפירות היבשים והאגוזים בשופרסל דיל לעומת המוצרים האורגניים שנמכרים במחלקת green האורגנית של שופרסל. שזיפים מיובשים של המותג הפרטי, למשל, נמכרים באריזת 400 גרם ב-10 שקל – כ-2.5 שקלים ל-100 גרם, ולעומת זאת, אריזת 200 גרם שזיפים אורגניים של ליב עולה 17.20 שקל לאחר 20% הנחה – כ-8.60 שקל ל-100 גרם – פער של 244%.

למי שרוצה לרכוש פירות יבשים ללא תוספים כמו חומרי הזגה או שימור, שידועים כחומרים לא בריאים, כדאי לקנות מוצרים אורגניים. ואולם, מתברר כי גם כשלמוצר האורגני אין אף יתרון תזונתי על המוצר הרגיל, עדיין ניתן למצוא פערים גבוהים במחירים.

בתפזורת זול יותר

כך למשל, בבדיקת הערכים התזונתיים של תאנים יבשות רגילות לעומת אורגניות, קבעו הדיאטניות מיכל סוקמן ממכבי שירותי בריאות ועינת מזור משירותי בריאות כללית כי לא ניתן למצוא הבדלים משמעותיים בין המוצרים. הפער במחיר, לעומת זאת, בלט בהחלט. אריזת 300 גרם של תאנים יבשות של Akca נמכרת בשופרסל דיל ב-10 שקלים – כ-3.30 שקלים ל-100 גרם, ואילו אריזה של 200 גרם תאנים יבשות אורגניות של אדמה נמכרת ברשת ב-15.25 שקל – כ-7.60 שקלים ל-100 גרם – פער של 130%.

קנייה בתפזורת משתלמת יותר, אבל לא ברור בדיוק איזה מוצר מקבלים. לקנייה של פירות יבשים בתפזורת כמה חסרונות: ראשית, הפירות נשמרים באופן פחות היגייני לעומת אריזה סגורה. בנוסף, לא ניתן לדעת כמה זמן המוצר עומד על המדף, במיוחד לאור העובדה שפירות יבשים לא נוטים להתקלקל במהרה, ולא ניתן לבדוק מה הערכים התזונתיים שלהם.

"מי ששומר על עצמו ממחלות סוכר או אלרגיות, עדיף שיוותר על קניית פירות יבשים בתפזורת וירכוש אריזות סגורות", אומרת מזור. המחיר של מוצרים בתפזורת, לעומת זאת, עשוי להיות יותר אטרקטיבי. בבדיקה שערכנו בין אריזות סגורות שנמכרות במגה בול לפירות בתפזורת שנמכרים במחלקת עדן טבע מרקט שבתוך סניף מגה, נמצא כי ברוב המקרים קנייה בתפזורת משתלמת יותר. כך למשל, המחיר הנמוך ביותר שמצאנו במגה בול עבור צימוקים כהים היה 5 שקלים ל-100 גרם – יקר בכמעט 40% מהמחיר בתפזורת בעדן טבע מרקט, שם 100 גרם צימוקים עולים בסך הכל 3.60 שקלים, וגם ניתן לשלוט בכמות שמבקשים לרכוש.

אורגני יקר יותר במאות אחוזים

היזהרו מסוכר, שומן רווי וחומרי הזגה

פירות יבשים נהנים בדרך כלל מתדמית של מזון בריא. בפועל, זה לא תמיד נכון.

התזונאית מיכל סוקמן ממכבי שירותי בריאות אומרת כי "פירות יבשים הם פירות לכל דבר, ולכן הם עשירים במינרלים, סיבים תזונתיים ובעיקר אשלגן להורדת לחץ דם. עם זאת, אסור לשכוח שהם מאוד מרוכזים בסוכר. מכיוון שמוציאים להם את המים, הסוכר נשאר".

התזונאית עינת מזור משירותי בריאות כללית מוסיפה כי בהשוואה לפרי טרי, תכולת הסוכרים בפירות יבשים גבוהה באופן משמעותי. "שתי יחידות של פירות יבשים, כמו משמשים למשל, הם שווי ערך למנת פרי רגילה, כמו תפוז או תפוח. לכן, הפירות היבשים לא מתאימים לכל האוכלוסייה, וסוכרתיים או אנשים הסובלים מהשמנה צריכים לאכול אותם בזהירות, במקביל לייעוץ דיאטני. למרבית הפירות היבשים מוסיפים גם תוספים שהם פחות מומלצים, כמו סוכר, שמן וחומרי הזגה". למי שרוצה להימנע מהחומרים האלה, כדאי לבחור בפירות היבשים האורגניים, שבתהליך הייבוש לא מוסיפים להם חומרים נוספים.

כדי לבדוק אילו פירות מיובשים מומלצים יותר ואילו פחות מבחינה תזונתית, העברנו לדיאטניות רשימת רכיבים וערכים תזונתיים של כמה מוצרים, בהם פירות יבשים רגילים, מסוכרים ואורגניים, ללא שמות המותגים והמחירים.

אגוזי קשיו: בבדיקה של שלוש אריזות שונות של קאשיו – טבעי, מסוכר ואורגני – קבעו הדיאטניות כי המוצר המסוכר איננו מומלץ וכי לאורגני אין יתרון תזונתי לעומת המוצר הרגיל.

מזור אומרת כי עדיף לאכול את הקשיו במצבו הטבעי, ולא לאחר שעבר קלייה והמלחה, מכיוון שהקלייה היא תהליך של חימום, שהורס את הרכיבים הבריאים. "כדאי לשים לב שלרוב מה שמוכרים במשקל בפיצוציות עובר המלחה וקלייה", היא מציינת. תוספת הסוכר, קובעות הדיאטניות, מיותרת ובהחלט לא מומלצת. "תוספות הסוכר, הגלוקוזה וחומרי הטעם והריח מיותרות לחלוטין, וגם הקפיצה הגבוהה בפחמימות מראה שעדיף להימנע מהמוצר", אומרת סוקמן.

שזיפים מיובשים: בהשוואה של אריזת שזיפים מיובשים רגילה מול אריזה אורגנית, קבעו הדיאטניות כי המוצר האורגני מנצח. "ההבדל הקלורי בין המוצר האורגני לרגיל מסתכם ב-60 קלוריות בסך הכל, אך מה שמשפיע במיוחד על ההבדל זה העובדה שבמוצר האורגני מקבלים את הפרי עצמו, ללא תוספים", אומרת מזור. סוקמן מוסיפה כי "תוספת של חומרי הזגה, כמו 905-E, שידוע כי מקורם מגיע מנפט ופורסם לא פעם כי הם עלולים לגרום לסרטן, לא מוסיפים שום דבר טוב לפרי, אלא בדיוק להיפך. אם צורכים מוצר כזה פעם בשנה, לא קורה כלום, אך למי שאוכל פירות יבשים באופן קבוע, מומלץ להימנע ממוצרים כאלה ולמצוא את האלטרנטיבה בפירות האורגניים".

בננות מיובשות: קובעות הדיאטניות, הן מוצר שאיננו מומלץ מבחינה תזונתית, כי הוא מכיל תוספים מזיקים, בעוד שהאלטרנטיבה של בננות טריות זמינה כמעט כל השנה.

"השומן הרווי בערכים התזונתיים של הבננות המיובשות גבוה משמעותית, והסיבה לכך היא שמן הדקלים הלא מומלץ שיש ברשימת הרכיבים", אומרת מזור. סוקמן מוסיפה כי מוצר זה הוא ממתק לכל דבר, ואין כל קשר בין הפרי המקורי למוצר זה. "דווקא פירות יבשים מסוג זה, כמו גם אננס או תפוח עץ, הם הכי אטרקטיביים ואנשים אוהבים אותם, אך צריך להיזהר מהם: התהליכים שהם עוברים אינם דומים לפירות המיובשים הרגילים והקלאסיים, כמו תמרים או תאנים, וכתוצאה מהצורך בחידושים מקבלים מוצרים מלאי פחמימות ושומנים".

לכתבת מקור